Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ενθρόνιση Βασιλέως Αλεξάνδρου Α΄

Σαν σήμερα σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο (Την 16.2.1924 εισήχθη εις την Εκκλησία της Ελλά­δος το Νέο Ημερολόγιο. Και η 16.2.1924 έγινε 1.3.1924. Μέχρι τότε ήταν εν χρήσει το Ιουλιανό Ημερολόγιο.) ο 24χρονος Αλέξανδρος δευτερότοκος γιος του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄ορκίζεται Βασιλεύς των Ελληνών. Την περίοδο εκείνη μετά από πιέσεις που δέχθηκε ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄ αποχωρεί από το Θρόνο. Μετά από την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Α΄ οι Μεγάλες Δυνάμεις επέτρεψαν στον Βασιλέα να επιλέξει ο ίδιος το διάδοχό του. Αν και ορκίστηκε Βασιλιάς, ο Αλέξανδρος ανάλαβε τα καθήκοντά του με την πεποίθηση ότι εκτελούσε χρέη τοποτηρητή του θρόνου και ότι η προσωρινή ηγεμονία του θα έληγε με το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του πατέρα του, καθώς ο Κωνσταντίνος δεν υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του όταν αποχώρησε από την Ελλάδα.
Ο Αλέξανδρος Α΄ νυμφεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1919 την Ασπασία Μάνου, κόρη του Συνταγματάρχη της Χωροφυλακής Πέτρου Μάνο.Απέκτησαν μία κόρη, την Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, την οποία ο Αλέξανδρος δεν πρόλαβε να γνωρίσει, καθώς γεννήθηκε περίπου πέντε μήνες μετά τον θάνατό του, στις 25 Μαρτίου 1921.
Η σύντομη βασιλεία του ήταν υποδειγματική. Κινούμενος μέσα στα συνταγματικά πλαίσια των καθηκόντων του, απέφυγε να να αναμιχθεί στην ενεργό πολιτική. Αντιλαμβανόμενος τη ζημία που θα επέφερε στα εθνικά συμφέροντα η πιθανή αναζωπύρωση του εθνικού διχασμού, αλλά και τον ουσιαστικό κίνδυνο που διέτρεχε ο Βασιλικός θεσμός, στήριξε όλες τις κοινοβουλευτικές αποφάσεις και τις επιλογές του Πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι ήταν ο μοναδικός Βασιλέας που πήρε ως σύζυγο του Ελληνίδα, τον κατέταξε ως τον πλέον συμπαθή στη μνήμη του λαού από τους Βασιλείς του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Κατα τη διάρκεια της ηγεμονίας του η Ελλάδα πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Με το τέλος του και ύστερα από την υπογραφή της Συνθήκης του Νεϊγύ, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα η ανατολική Μακεδονία και η δυτική Θράκη από τη Βουλγαρία, ενώ με την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, έναν χρόνο αργότερα, προσαρτήθηκε η ανατολική Θράκη, με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη, και η περιοχή της Σμύρνης, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Πέθανε ξαφνικά, στις  12 Οκτωβρίου / (25 Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο) 1920 από σηψαιμία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δάγκωμα από έναν από τους δύο πιθήκους που είχε για κατοικίδια, στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου.
Προς τιμήν του η πόλη Δεδέαγατς της Θράκης, μετονομάστηκε το 1920 σε Αλεξανδρούπολη.

Aιωνία σου η μνήμη Βασιλεύς των Ελλήνων.

6 σχόλια:

  1. Πραγματικά ο πιο αγαπητός Βασιλιάς. Μακάρι και κάποιος απο τα παιδια του Κωνσταντίνου να είχε Ελληνιδα γυναικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο Αλέξανδρος ήταν τότε, ότι είναι σήμερα ο Παπούλιας. Ο Βενιζέλος τον είχε του χεριού του. Ο δε γάμος του με την Ασπασία Μάνου, δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, ούτε από τον Βενιζέλο. Πολύ αργότερα, επί βασιλείας Γεωργίου του 2ου αποκαταστάθηκε κι αυτός, και η πριγκίπισσα Ασπασία, η οποία έγινε δεκτή από την βασιλική οικογένεια ως μέλος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο Κωνσταντίνος Α΄πριν φύγει το 1922 αναγνώρησε τον γάμο του Αλεξανδρου Α΄με την πριγκίπισσα Ασπασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το θυμάμαι, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Εδώ δεν αναγνώρισε τον γιο του ως βασιλέα, καθώς διαταράχθηκε η δυναστική τάξη, μιας και Διάδοχος ήταν ο Γεώργιος, μετέπειτα βασιλέας. Για το λόγο αυτό δε, στο μνήμα του δεν αναγράφεται ως βασιλεύς των Ελλήνων, αλλά ως "βασιλόπαις Αλέξανδρος, εβασίλεψε αντί του πατρός αυτού"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν πρέπει να το δούμε από τη Συνταγματική άποψη, ορθώς δεν έγινε όπως το περιγράφεις. Το Σύνταγμα της βασιλευομένης δημοκρατίας δεν περιγράφει πουθενά το θέμα της Διαδοχής, όπως έγινε τότε. Κακώς και αντισυνταγματικώς ορίσθηκε ο Αλέξανδρος ως βασιλιάς, καθώς αναγκάστηκε ο Κωνσταντίνος να παραιτηθεί υπέρ αυτού. Από τη στιγμή που αποκαταστάθηκε όμως η συνταγματική τάξη, με την επάνοδο του Κωνσταντίνου, ορθώς έγινε η διαδοχή στη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αμέσως από τους διαχειριστές της σελίδας καθώς και σχόλια με greeklish.

η φωτογραφια της ημερας

η φωτογραφια της ημερας
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ σε περιοδεία του στην πόλη των Σερρών