Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Βασιλικά Ανάκτορα της Ελλάδος

Τα ανάκτορα των Βασιλικών Οικογενειών δε λείπουν από καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της. Είναι τραγική ειρωνεία που σχεδόν όλα τα κράτη που αποποιήθηκαν το Θεσμό της Βασιλείας, τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα που επιδεικνύουν είναι οι βασιλικές κατοικίες ! Ίσως να υπενθυμίζουν στους επισκέπτες τους ότι κάποιοι, κάποτε ζούσαν σε μέρη που όλοι εμείς οι μέσοι κοινοί θνητοί μόνο να φανταστούμε μπορούμε. Ίσως πάλι να προβάλλουν το ότι το γαλάζιο αίμα μπορεί με λίγη καλή θέληση να συνυπάρξει με το κόκκινο (π.χ. Ισπανία). Γεγονός είναι ότι από καταβολής κόσμου τα παλάτια ήταν αριστουργήματα που χάρισαν στους αρχιτέκτονές τους την αθανασία. Πάμε να δούμε με μια ματιά τα δικά μας Βασιλικά Ανάκτορα που στην πλειοψηφία τους τείνουν να καταστραφούν εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνήσεων της διαφθοράς μετά τη μεταπολίτευση όπως τους αρέσει να λένε. 


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΟΘΩΝΑ Α΄

Η μεταφορά της πρωτεύουσας από το  Ναύπλιο στην Αθήνα έγινε 1834. μη υπάρχοντος ανακτόρου ο Όθων έμενε σε σπίτι στο μέρος που είναι σήμερα η παλαιά Βουλή. Ούτε οι Έλληνες όμως ούτε καν ο τότε βασιλιάς Όθων ήταν εκείνοι που αποφάσισαν για τη θέση και τα σχέδια των ανακτόρων. Το καθοριστικό πρόσωπο ήταν ο πατέρας του Όθωνος, ο φιλέλλην και φιλότεχνος Λουδοβίκος Μαξιμιλιανός Α Δ της Βαυαρίας.

Ο Βαυαρός  αρχιτέκτων Γκαίρτνερ υπέδειξε σαν κατάλληλο μέρος ο χώρος που είναι σήμερα η Βουλή των Ελλήνων (Η πλατεία Όθωνος, σημερινή πλατεία Ομονοίας, ήταν η θέση η οποία προτάθηκε αρχικώς από τους Κλεάνθη και Schaubert). Αυτό ανακοινώθηκε το βράδυ του 1836 στη μεγάλη χοροεσπερίδα που δόθηκε στα προσωρινά ανάκτορα- το Μέγαρο Κοντοσταύλου επί της οδού Σταδίου- ο Όθων εμφανίστηκε για πρώτη φορά με φουστανέλα, την οποία θα συνέχιζε να φοράει έκτοτε και μετά την έξωσή του από την Ελλάδα. Ο Θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 1836 και τελείωσε σε τρία χρόνια το 1839 και στοίχισε  6.000.000 δραχμές όταν η οικοδομή μιας μέσης οικίας χρειαζόταν περίπου 9.000 δραχμές (τα χρήματα της οικοδομής ήταν  δάνειο του Λουδοβίκου της Βαυαρίας προς τον γιο του Όθωνα). Το έργο ανέλαβε τελικώς ο Fr. Gaertner, ευνοούμενος του Λουδοβίκου.


ΠΑΛΑΤΙ ΔΙΑΔΟΧΟΥ (της οδού Ηρώδου του Αττικού)

Χτίστηκε (1891-1897) για τον Διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ όταν παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Σοφία Χοετζόλερν. «Ο σχεδιασμός του νέου ανακτόρου ανατέθηκε στον Τσίλερ. Ως χώρος προσφέρθηκε τμήμα του γηπέδου πίσω από τα Βασιλικά ανάκτορα, που χρησιμοποιούνταν ως Βασιλικός λαχανόκηπος. Η ανάθεση είχε ως όρο την εκπόνηση ενός ανακτόρου που να αντικατοπτρίζει αυστηρά την ιδεολογία του Πριγκιπικού Ζεύγους, αυτή δηλαδή που τους ήθελε κοντά στον λαό και σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον. Τα ανάκτορα του Διαδόχου δεν έπρεπε, επομένως, να διαφέρουν πολύ από τις κατοικίες των πλούσιων μεγαλοαστών της πρωτεύουσας».Μετά την δολοφονία του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ στην Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν σε ανάκτορα των Βασιλέων της Ελλάδος.



ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ (Κέρκυρα)

Στο κτήμα Μον Ρεπό κτίστηκε από τον Άγγλο αρμοστή Φρειδερίκο Ανταμ το 1826 ανάκτορο, μετά την προσάρτηση των Επτανήσων το το 1863, σαν δώρο από την Βασίλισσα Βικτωρία προς το νέο Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο Α'. Το ανάκτορο του Μον Ρεπό παραχωρήθηκε στον Βασιλεύ Γεώργιο Α΄ σαν θερινή κατοικία. Εκεί γεννήθηκε ο δούκας του Εδιβούργου Φίλιππος το 1921, σύζυγος της Ελισάβετ Β της Αγγλίας και το 1965 η πριγκίπισσα Αλεξία.



ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΜΙΧΑΗΛ (Κέρκυρα)

Στην βόρεια πλευρά της πλατείας Σπινιάδα είναι το επιβλητικό ανάκτορο Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ που κτίστηκε το 1814-1824 και ήταν κατοικία του Άγγλου Αρμοστή, εδώ στεγαζόταν το ιπποτικό τάγμα αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Από το 1864 μέχρι το 1913 χρησιμοποιήθηκε σαν θερινή κατοικία της Ελληνικής Βασιλικής οικογένειας. Σχεδιάστηκε από τον συνταγματάρχη Τζόρτζ Γουάτμορε σε ρυθμό αγγλικό ρομαντικό κλασικισμό για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε Μαλτέζικος πωρόλιθος. Σήμερα στεγάζει : Μουσείο ασιατικής τέχνης, Δημοτική πινακοθήκη και την Εφορεία Προιστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΑΤΟΪΟΥ

Η ανέγερση του ανακτόρου άρχισε το 1886 και ολοκληρώθηκε το 1888. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ανακτόρου είναι ο ίδιος που έχει το ανάκτορο στον Φιλανδικό  κόλπο στο Πήτερχοφ και του οικήματος είναι αγγλικός. Τα σχέδια είναι του Ερνέστου Τσίλερ. Στο Τατόι ανεγέρθηκαν και δύο ναοί της Αναστάσεως (1899) και του προφήτη Ηλία (1873), ένα υπασπιστήριο, δύο σπίται για αυλικούς , ένα τυροκομείο, ένα τηλεγραφείο, το σπίτι του διευθυντή,  τρία συγκροτήματα σπιτιών για εργάτες, τρεις στάβλους, εργαστήρια και καταλύματα για την φρουρά, ένα οινοποιείο, ο παλιός ανεμόμυλος μετατράπηκε σε κάστρο. Το 1948 εγκαθίσταται η Βασιλική μας οικογένεια μονίμως . Στην εκκλησία της αναστάσεως υπάρχει το κοιμητήριο των Ελλήνων Βασιλέων.


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Καραμπουρνάκι)



Η τοποθεσία που κτίστηκε το τελευταίο παλάτι, είναι το Καραμπουρνάκι στη Θεσσαλονίκη. Πριν τη Νέα Κρήνη, με θέα όλη την πόλη και τον κόλπο του Θερμαϊκού, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 για να φιλοξενεί τη Βασιλική Οικογένεια όταν επισκεπτόταν τη συμπρωτεύουσα. Τα τελευταία χρόνια, το επονομαζόμενο «Παλατάκι» ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό όταν οργανώνονται εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξιο αναφοράς είναι οτι το Ανάκτορο της Θεσσαλονίκης όπως είναι φυσικό άλλωστε έχει υποστεί φθορές από το χρόνο και από την αδιαφορία των επι 38 συναπτά έτη "βασιλέων" μας. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αμέσως από τους διαχειριστές της σελίδας καθώς και σχόλια με greeklish.

η φωτογραφια της ημερας

η φωτογραφια της ημερας
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ σε περιοδεία του στην πόλη των Σερρών