Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Δημοψήφισμα για την παλινόρθωση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας υπόσχεται ο υποψήφιος Πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και υποψήφιος Πρόεδρος Βίκτορ Πόντα
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, που θέτει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, δήλωσε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για τη μορφή της διακυβέρνησης της χώρας, αν εκλεγεί.

" Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια, στη Ρουμανία δεν πρέπει μόνο να συζητάμε, αλλά πρέπει και να αποφασίσουμε, μέσω δημοψηφίσματος, για τη μορφή της διακυβέρνησης της χώρας " είπε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό σταθμό.
" Αν και η πλειοψηφία του Ρουμανικού λαού είναι ακόμη υπέρ της Προεδρευομένης Δημοκρατίας, Η Βασιλευομένη Δημοκρατία γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα γι' αυτό το λόγο κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ίσως και μέχρι το 2016 " είπε ο Πόντα.

Ο Βασιλιάς Μιχαήλ Α' της Ρουμανίας με την κόρη του Πριγκίπισσα Μαργαρίτα
Εκδήλωσε δε την πρόθεση του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της χώρας, αν ο Ρουμανικός λαός ψηφίσει υπέρ του Βασιλέως. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην αρχή της προεκλογικής του καμπάνιας για την προεδρία, ο Βίκτορ Πόντα είπε επίσης ότι το 2018 θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη Μεγάλη Ενωση, για να εορταστούν τα 100 χρόνια από την Μεγάλη ένωση του 1918, υπονοώντας την ένωση με την Μολδαβία.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών προηγείται ο αριστερός Πόντα έναντι του βασικού του αντιπάλου Κλάους Ιοάνις ο οποίος προέρχεται απο γερμανική μειονότητα και έχει τη στήριξη δύο δεξιών κομμάτων.

Nτινόπουλος: Δεν υφίσταται αίτημα για Ελληνική Ιθαγένεια απο το Βασιλιά Κωνσταντίνο και τα μέλη της οικογενείας του

"Από τα στοιχεία που τηρούνται στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών δεν υφίσταται σε εκκρεμότητα αίτημα σχετικό με την ελληνική ιθαγένεια από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και τα μέλη της οικογενείας του."

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ερώτηση σχετικά με το θέμα είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα. Η βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αν αληθεύει ότι μέλη της Βασιλικής οικογένειας υπέβαλαν αιτήσεις πολιτογράφησης και στην περίπτωση που εκκρεμούν αυτές οι αιτήσεις για "πολιτικούς λόγους", τι διαπραγματεύεται το υπουργείο Εσωτερικών με τους αιτούντες.

η φωτογραφια της ημερας

η φωτογραφια της ημερας
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ σε περιοδεία του στην πόλη των Σερρών