Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

«Η Ελισάβετ που γνωρίζω» Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ για τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β'


O Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ γνωρίζει προσωπικά τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ καθώς και τον σύζυγό της Φίλιππο Β΄, έχοντας περάσει άπειρες ώρες μαζί τους τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια. Είναι ίσως ο μοναδικός Ελληνας που γνωρίζει την Ελισάβετ τόσο καλά.

Γνωρίζετε προσωπικά τη βασίλισσα Ελισάβετ. Πώς θα την περιγράφατε ως προσωπικότητα; «Τα προτερήματα που τη χαρακτηρίζουν, ως άνθρωπο αλλά και ως βασίλισσα, είναι η ηρεμία, η απλότητα και η αφοσίωση στους λαούς στους οποίους βασιλεύει και στο σύνταγμά τους. Ως αρχηγός κράτους συγκεκριμένα, λαμβάνει ενημέρωση από όλες τις κυβερνήσεις της, όχι μόνον την αγγλική. Γνωρίζω δε, πως μελετά και το τελευταίο έγγραφο που περνά από το γραφείο της. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, την πείρα που έχει αποκτήσει, αλλά και την ικανότητα και την ενημέρωση που χρειάζεται για να χειρίζεται ζητήματα που αφορούν 54 λαούς, των οποίων το μόνο κοινό σημείο είναι ότι ανήκουν στην Κοινοπολιτεία. Πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως, υπηρετεί ακατάπαυστα τον λόγο που έδωσε στα 21α γενέθλιά της, πως όταν βασιλεύσει θα αφιερώσει τη ζωή της στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και σε όλον τον κόσμο που θα έχει την τιμή να βασιλεύει».
Ποια είναι η δική σας προσωπική και οικογενειακή σχέση με τη βασίλισσα και την οικογένειά της; Ποια συμβουλή σάς έχει δώσει; «Δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της να δίνει συμβουλές. Εμμέσως, όμως, από τις ερωτήσεις που κάνει και από τον τρόπο με τον οποίο τις θέτει, ενθαρρύνει και παροτρύνει τον συνομιλητή της. Εκτός από τη στενή οικογενειακή σχέση, διατηρούμε μια φιλία δεκαετιών. Τόσο η ίδια όσο και ο πρίγκιπας Φίλιππος, αλλά και ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ανάδοχοι μελών της οικογενείας μου (της πριγκίπισσας Θεοδώρας, του πρίγκιπα Φιλίππου και του πρίγκιπα Νικολάου αντίστοιχα) και εγώ είμαι ανάδοχος του πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Θέλω σε αυτό το σημείο να σταθώ στην παρουσία και συνεχή συμπαράσταση του συζύγου της όλα αυτά τα χρόνια. Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος ήταν αδελφός του παππού μου, βασιλέως Κωνσταντίνου. Αποτελεί, λοιπόν, το μακροβιότερο μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Δεν θα μπορούσα, όμως, να μοιραστώ μαζί σας την πρώτη συνομιλία που είχαμε, καθώς ήμουν παιδί, 12 ετών, και δεν τη θυμάμαι συγκεκριμένα».
Ποια θεωρείτε ότι είναι η προσφορά της βασίλισσας Ελισάβετ τα τελευταία 60 χρόνια στη Βρετανία και στον κόσμο; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η πιο δύσκολη στιγμή που πέρασε στον θρόνο; «Αν σκεφτεί κανείς ότι προεδρεύει της Κοινοπολιτείας, η οποία αποτελείται από 54 κράτη, στα 16 εκ των οποίων βασιλεύει, και ότι τα κράτη αυτά είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, καταλαβαίνει το εύρος της υπηρεσίας και τον βαθμό δυσκολίας που επέχει το έργο της. Ενώνει κόσμο διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και κράτη-μέλη που δεν έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους. Θυμάμαι ότι ο Μακάριος πάντοτε εξυμνούσε το πόσο ισχυρή και σημαντική είναι η Κοινοπολιτεία. Οπως είπε και ο πρίγκιπας Κάρολος πρόσφατα, είναι μια ένωση που πηγάζει από τη διαφορετικότητα (Unity in Diversity).
Οσον αφορά το ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος, θα έλεγα, ότι αν αφαιρέσουμε τις διενέξεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα επί βασιλείας της, είναι ο θάνατος της Νταϊάνας. Δημιουργήθηκε τότε μια παρεξήγηση η οποία επιβάρυνε την ήδη τεταμένη και δύσκολη ατμόσφαιρα. Η βασίλισσα Ελισάβετ, ευρισκόμενη στη Σκωτία, είχε κρίνει σκόπιμο να κρατήσει τα εγγόνια της μαζί της τις πρώτες ημέρες του πένθους. Το σήμα της βασιλίσσης, το οποίο δείχνει πού βρίσκεται κάθε στιγμή, ήταν κατεβασμένο από το Μπάκιγχαμ. Ο κόσμος, όμως, δεν είχε ενημερωθεί και παρερμήνευσε το γεγονός ότι βρισκόταν σε υποστολή μόνο η αγγλική σημαία.
Ωστόσο, την πολύ δύσκολη αυτή στιγμή, έβγαλε έναν εξαίσιο λόγο μιλώντας άμεσα στον λαό. Εκεί φάνηκε και η ικανότητά της, καθώς μίλησε ως αρχηγός κράτους, αλλά και ως πεθερά και γιαγιά. Μίλησε με αυστηρότητα, αλλά και ενσυναίσθηση. Αμέσως κατέβηκε να χαιρετίσει τον κόσμο και η ατμόσφαιρα άλλαξε τελείως».
Η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται στον θρόνο από την εποχή που πρωθυπουργός της Αγγλίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ποιο είναι το κύριο συμπέρασμα για την πορεία του κόσμου στο οποίο έχει καταλήξει έπειτα από μια τέτοια διαδρομή; «Θα σας απαντήσω δίνοντάς σας ένα πρόσφατο παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της επετειακής πομπής που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδας στο Λονδίνο, την παρακολουθούσα, που μαζί με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο (86 και 90 ετών αντίστοιχα), περίμεναν υπομονετικά, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και όρθιοι, την πολύωρη παρέλαση. Δεν υπήρχε ίχνος δυσαρέσκειας στο πρόσωπό τους. Ο δε παρουσιαστής, πολύ νεότερός της, δυσανασχετούσε για το κρύο και τη βροχή και αναρωτιόταν συνεχώς πότε θα λήξει η παρουσίαση. Είναι απλοϊκό, αλλά, με μια εικόνα, μπορεί κανείς να δώσει την έννοια και την ουσία τού τι πρεσβεύει η βασίλισσα Ελισάβετ: υπηρεσία στον θεσμό που αντιπροσωπεύει, υπηρεσία στον λαό, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό αποτελεί αφοσίωση ζωής».

η φωτογραφια της ημερας

η φωτογραφια της ημερας
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ σε περιοδεία του στην πόλη των Σερρών